Fredag 28. mars kl. 15 åpnet Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland ONFs landsmøte 2025.
ONF er svært glade for at Sigrun Aasland møtte fagskolestudentene og presenterte regjeringens perspektiver på høyere yrkesfaglig utdanning med utgangspunkt i Stortingsmelding 11 som ble lansert 14. mars.

Ministeren la vekt på samfunnets store behov for nettopp den kompetansen fagskoleutdannede representerer og hvordan dette er knyttet til grønt skifte, digitalisering og demografiske endringer.
Hun var også tydelig på at regjeringen ser tydelig at vi fremover trenger mer spesialisert yrkesfaglig kompetanse og at de nå derfor åpner for at det kan utvikles fagskoleutdanninger på nivå 6 og 7 i Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk (NKR) , og dermed etablerer et utdanningssystem med to søyler: En høyere yrkesfaglig og en høyere akademisk.
Vi er veldig glade for at Sigrun Aasland talte til landsmøtet vårt i år, og enda mer fornøyd med at vi kunne feire sammen med ministeren at regjeringen nå åpner for høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) på bachelor- og masternivå, slik vi har jobbet for i mange år, sier ONFs leder Thea Tuset.
Sigrun Aasland fortalte også at regjeringen har sett et behov for å gjøre noe med fagskolestudentenes velferd, fordi fagskolestudentene har andre behov enn studenter i universitets- og høyskolesektoren (UH-sektoren) som i større grad studerer heltid og i større grad studerer på campus. Ministeren har derfor bedt Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) om å levere en utredning om fagskolestudentenes velferdsbehov innen 01.10.2025.
At regjeringen nå ber om en rask utredning av fagskolestudentenes velferdsbehov er viktig. Fagskolestudentene er en sammensatt gruppe som er svært annerledes enn UH-studentene og derfor ofte har behov for andre typer velferdstjenester og støtteordninger, sier Thea Tuset.
Ministeren kom også inn på viktigheten av internasjonalisering og utveksling, og hun la vekt på at dette er viktig og at regjeringen er opptatt av dette. Hun sa at regjeringen ikke er sikre på om en tilkobling til ECTS for HYU er det beste svaret, men at regjeringen er åpne i dette spørsmålet. Hun la vekt på at det i noen kretser er en frykt for at en ECTS-tilkobling vil kunne være en utfordring for egenarten til høyere yrkesfaglig utdanning.
Så og si hele Europa bruker ECTS både for akademisk og yrkesfaglig høyere utdanning uten at dette fører til noen forvirring eller akademisering av yrkesfagene. Bologna-samarbeidet åpner for ECTS for begge søyler, og de fleste land vi sammenlikner oss med har ECTS-tilkobling for HYU. I Norge er det dessuten slik at partene i arbeidslivet, fagskolestudentene og sektoren aldri ville akseptere at egenarten til de erfarings- og praksisorienterte utdanningsløpene utvannes, svarer Thea Tuset.
Etter ministerens innlegg stilte fagskolestudentene spørsmål til ministeren. Det ble blant annet spurt om hva regjeringen ville gjøre for å sikre nok kompetent arbeidskraft innen det maritime, nok hender og kompetanse innen helse, og hvilke grep regjeringen så for seg for å styrke fagskolestudentenes velferd.