– Vi er veldig fornøyde med at regjeringen nå bevilger midler til et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter. Dette har vært en kampsak for ONF i flere år og det er godt at et slikt ombud nå endelig vil bli etablert fra august.
Regjeringen bevilger i statsbudsjettet 3 millioner kroner til et nasjonalt studentombud for fagskolestudentene. Ombudet vil være operativt fra august og midlene i statsbudsjettet dekker oppstart og drift fra august 2025.
Fagskolestudentenes rettsikkerhet styrkes vesentlig når ombudet kommer på plass. Det er viktig at regjeringen leverer på dette nå, i en tid da konkursen ved AOF nettopp har vist at det er store mangler i fagskolestudentenes grunnleggende rettigheter, sier leder i ONF, Thea Tuset.
Vi vil benytte anledningen til å takke leder av Utdannings- og forskningskomiteen, Hege Bae Nyholt fra Rødt, for å ha tatt initiativ til å samle komiteen rundt vårt krav om et nasjonalt studentombud. I tillegg vil vi berømme SV og Høyre sine representanter for god dialog i denne prosessen. En enstemmig Utdannings- og forskingskomite skal også ha honnør for å endre fagskoleloven slik at et nasjonalt studentombud kunne etableres, sier Thea Tuset.
I statsbudsjettet bevilger regjeringen midler til opprettelse av 1000 nye studieplasser i de offentlige fagskolene. Dette er en dobling av det som ble bevilget i de to foregående statsbudsjettene.
ONF setter pris på at regjeringen prioriterer flere studieplasser i fagskolene enn tidligere. Likevel henger de etter i forhold til løftene gitt på Hurdal og det økende behovet i samfunnet for nettopp denne type kompetanse. Skal vi klare å møte utfordringene knyttet til det grønne skiftet, digitalisering og eldrebølgen, må det satses enda sterkere på høyere yrkesfaglig utdanning, sier Thea Tuset.
I dag er vi glad for flere ting i budsjettet som bidrar til å styrke høyere yrkesfaglig utdanning og ikke minst rettsikkerheten til fagskolestudentene. Men, og det er et stort men; Studiestøtten økes noe i statsbudsjettet, men ikke mer enn forventet prisvekst.
Det er alvorlig at regjeringen ikke forbedrer studentøkonomien i en tid hvor mange studenter sliter økonomisk. Flere studenter må jobbe stadig mer ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Mange har en total arbeidsbelastning på mellom 43 og 50 timer i uken, noe som både kan gå utover studiekvaliteten og føre til helseproblemer og frafall fordi det ikke er tid til hvile, avslutter Thea Tuset.